Probiyotik fırın ürünleri üretim yöntemleri

Fonksiyonel ürünler dünya çapında tüketicilerin ilgisini çekmektedir. En bilinen fonksiyonel ürünlerden olan probiyotik gıdalar temelde süt bazlı ürünler olsa da süt bazlı olmayan probiyotik gıdalar da yavaş yavaş fonksiyonel ürünler pazarında değerli bir katkı olarak yer almaktadır. Probiyotik ürün üretirken en önemli konu, ürünün üretiminden tüketimine kadar geçen süre içinde canlı probiyotik sayısının üründe en az 106 kob/g veya kob/ml düzeyinde kalmasını sağlamaktır. Birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen fırın ürünlerinin üretiminde uygulanan pişirme işlemi, probiyotik mikroorganizmaların hasar görmesine ve canlı probiyotik sayısının üründen beklenen yararlı etkileri sağlayamayacak düzeylere kadar düşmesine neden olmaktadır. Canlı probiyotik sayısını en üst seviyede tutmak için uygulandığı bilinen yöntemler probiyotiklerin mikroenkapsülasyonu, probiyotiklerin yenilebilir film ve kaplamalara ilave edilmesi ve sporlu probiyotik mikroorganizmaların kullanılmasıdır. Bu derlemede probiyotik fırın ürünü üretmek üzere uygulanan yöntemler, bilimsel literatürde konu ile ilgili yapılmış olan çalışmalarla birlikte sunulmuştur.

Eser Adı
[dc.title]
Probiyotik fırın ürünleri üretim yöntemleri
Yazar
[dc.contributor.author]
Erem, Fundagül
Yayın Yılı
[dc.date.issued]
2019
Yayın Türü
[dc.type]
article
Özet
[dc.description.abstract]
Fonksiyonel ürünler dünya çapında tüketicilerin ilgisini çekmektedir. En bilinen fonksiyonel ürünlerden olan probiyotik gıdalar temelde süt bazlı ürünler olsa da süt bazlı olmayan probiyotik gıdalar da yavaş yavaş fonksiyonel ürünler pazarında değerli bir katkı olarak yer almaktadır. Probiyotik ürün üretirken en önemli konu, ürünün üretiminden tüketimine kadar geçen süre içinde canlı probiyotik sayısının üründe en az 106 kob/g veya kob/ml düzeyinde kalmasını sağlamaktır. Birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen fırın ürünlerinin üretiminde uygulanan pişirme işlemi, probiyotik mikroorganizmaların hasar görmesine ve canlı probiyotik sayısının üründen beklenen yararlı etkileri sağlayamayacak düzeylere kadar düşmesine neden olmaktadır. Canlı probiyotik sayısını en üst seviyede tutmak için uygulandığı bilinen yöntemler probiyotiklerin mikroenkapsülasyonu, probiyotiklerin yenilebilir film ve kaplamalara ilave edilmesi ve sporlu probiyotik mikroorganizmaların kullanılmasıdır. Bu derlemede probiyotik fırın ürünü üretmek üzere uygulanan yöntemler, bilimsel literatürde konu ile ilgili yapılmış olan çalışmalarla birlikte sunulmuştur.
Kayıt Giriş Tarihi
[dc.date.accessioned]
2021-03-29
Açık Erişim Tarihi
[dc.date.available]
2021-03-29
Yayın Dili
[dc.language.iso]
tur
Konu Başlıkları
[dc.subject]
Fırın ürünleri
Konu Başlıkları
[dc.subject]
Mikroenkapsülasyon
Konu Başlıkları
[dc.subject]
Probiyotik
Konu Başlıkları
[dc.subject]
Sporlu bakteri
Konu Başlıkları
[dc.subject]
Yenilebilir film ve kaplama
Künye
[dc.identifier.citation]
Erem, F. (2019). Probi̇yoti̇k firin ürünleri̇ üreti̇m yöntemleri̇. Gıda, 44(3), 430-441. doi:10.15237/gida.GD19025
Haklar
[dc.rights]
info:eu-repo/semantics/openAccess
İlk Sayfa Sayısı
[dc.identifier.startpage]
430
Son Sayfa Sayısı
[dc.identifier.endpage]
441
Dergi Sayısı
[dc.identifier.issue]
3
Dergi Cilt Bilgisi
[dc.identifier.volume]
44
Tek Biçim Adres
[dc.identifier.uri]
https://hdl.handle.net/20.500.12628/9421
Tek Biçim Adres
[dc.identifier.uri]
https://doi.org/10.15237/gida.GD19025
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Görüntülenme Sayısı ( Şehir )
Görüntülenme Sayısı ( Ülke )
Görüntülenme Sayısı ( Zaman Dağılımı )
Görüntülenme
19
09.12.2022 tarihinden bu yana
İndirme
1
09.12.2022 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
06 Şubat 2024 16:18
Google Kontrol
Tıklayınız
probiyotik ürünler uygulanan bazlı yöntemler probiyotiklerin mikroorganizmaların canlı sayısının yavaş fonksiyonel gıdalar fırın bilinen görmesine seviyede üründen beklenen sayısını yararlı Canlı olmaktadır düşmesine düzeylere sağlayamayacak etkileri tutmak Fonksiyonel üretmek sunulmuştur birlikte çalışmalarla yapılmış ilgili literatürde
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms